keskiviikko 22. helmikuuta 2017

Käsityö 21: Pitkävartiset Juuret Karjalassa-sukat


Etsin jokin aika sitten ideoita tuleviin töihini ja facebookin puolella kinkeri24-ryhmässä sain ehdotukseksi Karjalan kirjonnan. Olen itsekin tykästynyt noihin vanhoihin malleihin ja viime syksynä toteutinkin kukkilinnut ( eli Karjalan käet) isoisäni taivassukkiin.
Oli siis helppo tarttua tähän ideaan ja lähteä hakemaan perinteisestä kirjonnasta ja punapoiminnasta mallia näihin neulekaavioihin. Jonkin verran haastetta tuotti vanhojen perinnemallien muuttaminen neulekaavioiksi niin, että alkuperäinen ei muuntuisi täysin toiseksi matkan varrella vaan pysyisi niin näköisenä kuin mahdollista. Osa näistä putkahti sitten inspiraatiosta aivan omia aikojaan kun tarpeeksi olin vanhoja malleja selaillut.  Näihin sukkiin halusin Karjalan värit eli punaisen ( karjalainen elämänilo) ja mustan ( suru menetetystä maasta). Nämä sukat on tehty saajan koon mukaan ja tässä annettavat neulekaaviot ovat suuntaa-antavia. Lankana seiskaveikka ja puikot kokoa 3,5. Joustinneuleessa silmukoita oli 60 ja sileän kirjoneuleen alussa silmukoita 68 joita sitten aloin ensimmäisen käkirivin jälkeen kaventaa kaksi kerrallaan pois päätyen 56 silmukkaan. Kantalapussa heivasin vielä kaksi silmukkaa pois ja tein kantalapun 26 silmukalla. Kantapään jälkeen poimin 15 silmukkaa puikoille 1 ja 4 kantapään 8 (4 ja 4) silmukan kaveriksi ja kavensin ne lopulta 13 silmukkaan. Sukkaosan kuvion puikoilla 2 ja 3 tein 28 silmukalla.
Nämä valmiit sukat painavat noin 220 g ( oma keittiövaaka ei aina ihan gramman tarkkuudella näytä, mutta uskoisin, että tämä on hyvin lähelle totuutta ja tästä pystyy hiukan arvioimaan langanmenekkiä).
Näitä sukkia teen vielä lisääkin sillä kaavioita tuli askarreltua melko paljon. Puikoilla on jo punaisella ja valkoisella enemmän punapoimintahenkiset sukat :D


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.